Besöksmål

Niklasdams Trädgård och café

Järnleden

Njut av en kopp ekologiskt kaffe med hembakt, ekologiskt bröd och kaffebröd. Många tycker att vår pelargonkaka är oemotståndlig! Hos oss finns flera vackra platser att sitta på utomhus. Om du hellre vill vara inne kan du fika i vårt mysiga trädgårdscafé. För större grupper finns 70 sittplatser i Gröna Boden. Besök pelargonmuséet och handelsträdgården. Titta runt i den tidigare engelska parken i herrgårdsområdet. Du hittar även lämningar från järnbruksperioden.

http://niklasdam.se

  • Järnleden, Café vid Niklasdam
    Niklasdam

Ritamäki finngård

7-torpsleden

Ritamäki är en av Sveriges bäst bevarade och den sista finngård i Sverige som bebotts och brukats på traditionellt vis. Gården övergavs 1964 då syskonen Beda och Henning Jansson flyttade till vårdhemmet i Torsby. Händelsen markerade slutet på en över 300-årig epok som inleddes i slutet av 1500-talet då de första svedjebrukande finnarna sökte sig över Östersjön för att bosätta sig i obefolkade skogsområden i mellansverige. Ängsmarkerna är skyddade som naturreservat. Ritamäki hålls öppet med enkel servering under sommaren.

http://www.hembygd.se/lekvattnet
Länsstyrelsens webb

  • Ritamäki
    Ritamäki Foto Lars Furuholm
  • Ritamäki, Fältgentiana
    Den fridlysta Fältgentianan finns på Ritamäkis ängar.

Rokkmakkstugan

Ängenleden

Rokkmakkstugan är en populär startplats för vandring på Ängenleden. Under sommaren är det café och enkel servering några dagar per vecka.  Njut av utsikten över Ängsjön. För öppettider kontakta Info Point Sunne bibliotek, turist@sunne.se +46 (0)565-164 00.

https://www.facebook.com/Rokkmakkstugan

Vitsands Hembygdsgård

Hovfjället

http://www.hembygd.se/vitsand