Om Värmland

I Värmlands län bor drygt 273 000 personer på en yta av 17 586 kvadratkilometer. Värmland är indelat i 16 kommuner. Till ytan är Torsby kommun i norra Värmland störst. Hammarö kommun i söder är minst, till ytan. Residensstaden Karlstad är största kommun, med en befolkning på cirka 85 000 invånare och Munkfors minst med cirka 3 700 invånare. Värmland gränsar till Norge och från riksgränsen är det bara 100 km till Oslo. Från länsgränsen i öster är det 250 km till Stockholm.

Värmland är sjöarnas och älvarnas landskap. Här finns 10 512 sjöar. Vänern i söder är Västeuropas största insjö, eller snarare ett innanhav, där du ser ut över den fria horisonten. I Vänern finns 22 000 öar. Andra stora och viktiga sjöar är Fryken, Glafsfjorden och Värmeln. Klarälven är en livsnerv som sträcker sig nära 300 km från norr till söder där den mynnar ut i Vänern.

Granberget vid Höljes är Värmlands högsta berg, 701 meter över havet. En välbesökt och spännande utkiksplats är också Tossebergsklätten mellan Sunne och Torsby, 342 meter över havet.

Värmland har en mycket varierad natur med olika klimatförutsättningar. Vid Vänerns kust är det odlingszon II och i norra Värmland är det odlingszon VII. Det är Vänern som fungerar som värmereservoar i söder och ger ett milt klimat. I norr är det nära fjällklimat.

Värmlands landskapssymboler

Blomma – Skogsstjärna
Djur – Varg
Fisk – Nors
Fågel – Smålom
Sten – Kyanitkvartsit