Gruvrundan

Bra att veta

Längd:

10 km

Tid:

4 h

Svårighetsgrad:

Svår

GPS-koordinater startpunkt:

N 59° 55.283, E 12° 44.518

Plats:

Mangen, Gräsmark, ca 35 km väster om Sunne

Vägbeskrivning:

Från E45 vid Rottneros svänger du av mot Ski Sunne och Gräsmark. Efter ca 21 km, vid vägkorsning i Trötvik, kör mot Arvika och Charlottenberg. Efter ca 9 km, sväng vänster mot Mangen, Tiskaretjärn och vandringsled. Följ blå skylt med text Gruvrundan.

Kollektivtrafik:

Ingen kollektivtrafik

Service:

Leden är iordningställd till 1 juni.

Kontakt:

Info point Sunne bibliotek,  turist@sunne.se, +46 (0)565-164 00

Ansvarig:

Sunne kommun

Karta för nerladdning (pdf)

Läs mer (extern länk)

Ledbeskrivning

Gruvrundan är en vandringsled som bjuder på både intressant kulturmiljö och fin naturmiljö. Du får andäktigt njuta av en stor, magnifik John Bauerskog med högväxta granar. Vid gruvlämningarna kan du hänföras av de azurblå bergsväggarna. Låt dig sväva i väg på historiens vingar till när platsen genljöd av hammarslag och hundratals människor arbetade här. Låt dig fascineras av hur snabbt naturen tar över platser samtidigt som du kan se spår av forna tiders slit. Detta är en led som tar dig upp och ner över stock och sten, där varje kurva döljer en ny överraskning. En vandring som lämnar dig full av intryck och ändå låter dig vila i naturens stillhet.

Peckererundan är ett kortare alternativ till Gruvrundan. Gruvrundans startplats är samtidigt startplats för Tiskaretjärnsleden, som i sin tur ansluter till Ängenleden. Sammanlagt är det ett ledsystem med över 40 km markerad led.