Jäveröleden

Bra att veta

Längd:

17 km

Tid:

6 h

Svårighetsgrad:

Medel

GPS-koordinater startpunkt:

N 59° 23.407, E 13° 39.808

Plats:

Jäverön ligger öster om Karlstad, nära Skattkärr.

 

Vägbeskrivning:

Från Karlstad kör du E18 mot Stockholm, ca 10 km. Ta av vid avfarten mot Skattkärr. Sväng höger in på Herrövägen vid vägskylten Jäverön. Efter cirka 1,5 kilometer är du framme vid färjeläget på Herröns sydspets. Färjan avgår dagligen från färjeplatsen på Herröns sydspets. På färjan kan man ta både bil och cykel. Tidtabell för färjan.

 

Kollektivtrafik:

Buss 501 går dagligen från Karlstads busstation. Stig av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera 1,5 kilometer till färjeläget. Tidtabell för färjan.

Båtbuss (passagerarbåt) avgår från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön, under juni, juli och augusti. Tidtabell för båtbussar.

 

Service:

På Jäverön finns en besöksgård med gårdsbutik, hästupplevelser, boende mm. Grupper kan boka måltider på restaurang Sundet. Läs mer. Vandringsleden är iordningställd till 15 maj.

 

Kontakt:

Natur- och parkenheten, Karlstad kommun,  teknikochfastighetsforvaltningen@karlstad.se  054-540 00 00

 

Ansvarig:

Karlstads kommun

Karta för nerladdning (pdf)

Läs mer (extern länk)

Ledbeskrivning

Jäverön är en stor ö i Vänern. Till ön tar du dig med färja, båtbuss eller egen båt. På Jäverön finns ett levande skärgårdsjordbruk, sommaröppet café och möjlighet att låna Solacyklar under sommaren. De vackra naturbetesmarkerna och strandängarna hålls öppna av kor, hästar och får. Större delen av ön är skogsbeklädd med fina hällmarkstallskogar, granskogar och lövskogar. Jäverön bjuder på många vackra och varierande naturupplevelser som passar såväl barn som vuxen. Vandringsleden ger dig möjlighet att uppleva hela ön. Längs leden finns informationsskyltar som berättar om natur och kultur på ön. Ta inte med hund in i hagarna. Om du har hund går det bra att gå längs vägen upp till gården och ansluta till leden där.

  • Jäveröleden Bredviken strand
    Bredviken
  • Jäveröleden Vindskydd södra stranden
    Södra stranden
  • Jäveröleden Strandäng från vattnet